Test af identitetsskrifttype for Københavns Kommune

I forbindelse med Københavns Kommunes opdatering af visuel identitet udviklede et eksternt designbureau en ny skrifttype til implementering i al skriftlig kommunikation fra kommunen. Designafdelingen i kommunen havde brug for at sikre at skrifttypen ville være egnet til formålet.

I testen deltog 33 personer i alderen 18-86 år. Vi benyttede den veldokumenterede Radners læsesynsprøve – en empirisk afprøvet synstest udviklet til standardiseret måling af læseevne og læsehastighed.

Testen byggede på 28 tekststykker, som er målt til samme sværhedsgrad, struktur og antal ord. For at muliggøre statistisk analyse formindskes tekststykkernes størrelse logaritmisk. Forsøgsdeltageren læste tekststykkerne fra størst punktstørrelse så langt som muligt mod den mindste og blev instrueret i at læse et tekstafsnit højt så hurtigt og korrekt som muligt uden at rette læsefejl. For at eliminere en uønsket effekt af tekststykkernes eventuelt varierende sværhedsgrad blev forsøgsdeltagerene opdelt i tre grupper med fonte og tekststykker i forskellige parringskombinationer.

Radners læsesynsprøve

Vi sammenlignede læsning af den nyudviklede skrifttype med læsning af den tidligere benyttede skrifttype, Gill Sans Light. Resultaterne af forsøget, som efterfølgende blev publiceret som videnskabelig artikel, viste interessante læsningsforskelle blandt ældre og yngre deltagere, og generelt at den nye skrifttype var velegnet til tiltænkt brug.

Beier, S. & Oderkerk, C.A.T. (2019) ‘The effect of age and font on reading ability’, Visible Language, 53.3, 51–69.

DA